По повод Деня на народните будители Община Бургас ще подари на

...
По повод Деня на народните будители Община Бургас ще подари на
Коментари Харесай

Музикална школа с 12 песни на Тончо Русев ще получат като подарък всички бургаски училища и детски градини

По повод Деня на националните будители Община Бургас ще подари на всички учебни заведения и детски градини музикална школа, която съдържа написани ноти и текст на 12-те песни, взели участие в плана „ Незабрава “ – 90 години от рождението на Тончо Русев “.

Освен нотите и стиховете на творбите, към всяка една от школите има и два броя дискове, които съдържат песните и техните инструментали. Книжките и дисковете са направени по този начин, че всяка една от песните да може да бъде разучавана в часовете по музика в учебно заведение. Целта на самодейността е последователност и предаване на хубавата българска музика през поколенията.

Припомняме ви, че към момента може да бъдат прегледани и двете изложения, част от събитията, отдадени на честванията във връзка годишнината от рождението на Точно Русев.

Всеки ден от 09:00 до 21:00ч., във фоайето на Културен дом НХК може да видите експозиция с движимостите на огромния български музикант Тончо Русев. Част от нея са персонални движимости на композитора, пишещата му машина, тромпета му, пианото, което фамилията подари на Бургас. Посетителите имат опцията да прегледат и част от персоналната сбирка от марки и картички на Бургас, които композиторът събира през целия си живот. Голяма част от експозицията, подредена във фоайето на НХК, заемат и премиите на Точно Русев – от „ Златния Орфей “, премията от Токио, държавни и военни оценки и още десетки статуетки и призове.

На площад „ Тройката “ е ситуирана и галерия от фотоси, показващи разнообразни интервали от живота на композитора. Връчването на награди и оценки, запечатани мемоари с сътрудници и другари, работни визити в страната и чужбина са единствено част от забавните моменти, които могат да се проследят на особено направените пана.

Проектът „ Незабрава “ – 90 години от рождението на Тончо Русев “ се осъществя от Община Бургас с финансовата поддръжка на Министерството на културата, в партньорство с Българска национална телевизия и с помощта на изключителната поддръжка на Елена Русева – брачна половинка на Точно Русев, Албена Русева – щерка, и Елена Хаджистоянова – внучка.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР